Ubice predsjednika Haitija uhvaćene na bizarnim mjestima

Tokom dvodnevne potrage za ubicama predsjednika Haitija Jovenela Moisea, Haićanska nacionalna policija (PNH) uhapsila je 19 osumnjičenih, uključujući 17 Kolumbijaca i dva Haićanina-Amerikanaca. Svi muškarci su pronađeni skriveni u glavnom gradu Port-au-Prince, na mjestima koja postavljaju više pitanja nego što daju odgovora.

PNH je u četvrtak rekla da se ubilački odred, koji je ubio Moisea i ranio njegovu suprugu Martine, u njihovoj kući u predgrađu Port-au-Princea u srijedu rano ujutro, sastojao od 28 “stranaca”; ostalih devet je ubijeno u pucnjavi sa policijom, svi su označeni kao Kolumbijci. PNH još uvijek traga za organizatorima akcije, a dvonedjeljno vanredno stanje proglašeno je u srijedu, dajući opsežna ovlaštenja za pretres domova, blokadu puteva i druge neophodne mjere da se počinioci privedu pravdi.

Međutim, muškarci su pronađeni u različitim grupama i na neobičnim lokacijama.

TAJVANSKA DE-FACTO AMBASADA
Ambasada djelimično priznate Republike Kine (Tajvan) na Haitiju izvijestila je u petak ujutro da je 11 muškaraca lišeno slobode u diplomatskom krugu u predgrađu Petion-Ville, jedva kilometar od četvrti Pelerin 5 u kojoj je Moiseova kuća nalazi.

„Rano ujutro 8. jula, osoblje obezbjeđenja u ambasadi otkrilo je grupu potpuno naoružanih osoba sumnjivog izgleda kako se probijaju kroz sigurnosni obod i ulaze u dvorište. Kompanija za obezbjeđenje odmah je uputila hitne pozive kako bi obavjestila osoblje ambasade, kao i haićansku policiju“, izjavila je Joanne Ou, portparol ambasade. Dodala je da je objekat zatvoren zbog zaključavanja, tako da je bio gotovo pust.

„Policija Haitija započela je akciju oko 16 časova 8. jula, uhapsivši 11 naoružanih osumnjičenih. Operacija je protekla glatko, a osumnjičeni se nisu opirali hapšenju“, dodala je Ou.

Haiti je jedna od samo nekoliko država koje i dalje priznaju Tajvan – formalno Republiku Kinu – kao legitimnu vladu Kine. Ostatak svjetskih država umjesto toga priznaju Narodnu Republiku Kinu, vladu uspostavljenu 1949. u Pekingu nakon što je komunistička Crvena armija pobijedila u građanskom ratu i zauzela cijelo kopno. SAD su svoje priznanje promijenile 1970-ih, ali zadržavaju otvoreni, ali neformalni odnos sa Tajpejem i vrše pritisak na male države poput Haitija da nastave da daju Tajvanu neko diplomatsko priznanje.

Shodno tome, Tajpej je radio na uspostavljanju kontinuiranog prijateljstva s Port-au-Princeom, dok Moise i predsjednik Tsai Ing-Wen uzajamno posjećuju države 2019. godine, a Tsai je obećao podršku za infrastrukturne projekte na Haitiju.

DOM MOISEOVOG SAVEZNIKA
Dvojica američkih plaćenika, James Solages (35) i Joseph Vincent (55), uhapšeni su sa nekoliko drugih u kući u vlasništvu Magalie Habitant, glavne ličnosti Moiseove partije Tet Kale. Tvrdila je da kuća, koja se nalazi u Tomasinu, oko kilometar od Moiseove kuće u Pelerinu, ali u suprotnom smjeru od ambasade, nije njena.

“Nemam nikakve veze sa ovom kućom koju sam napustila na tri mjeseca”, rekla je Habitant novinarima. “Unajmila sam je od advokata.”

Moise je Habitant imenovao za šeficu Metropolitanske službe za sakupljanje čvrstog otpada (SMCRS) 2017. godine, ali je bez ceremonije sklonjena sa položaja sljedeće godine kada je biro prešao u veću Nacionalnu službu za upravljanje čvrstim ostacima (SNGRS).

Prije dva mjeseca, Habitant je optužena za „loše upravljanje i zloupotrebu javnih sredstava“ dok je radila kao šef SMCRS u istrazi La Fondasion Je Klere (FJKL), haićanske grupe civilnih supervizora. Grupa je opisala da je agencija pod njenim mandatom vođena „poput privatne radnje, kršeći osnovna pravila upravljanja, zakon o javnom računovodstvu i uredbu o pripremi zakona o finansijama“, i pronašli su neobjašnjive troškove od 11.259.000 haićanskih gurda (118.854 USD), među raznim drugim neobjašnjivim troškovima.

Habitant je optužena i za veze sa drugim plaćenicima. U februaru 2019. godine u njenom vlasništvu je bio kamionet Ford Ranger u kojem je uhapšeno sedam teško naoružanih plaćenika, a ona je potom optužena pod sumnjom za saučesništvo u pomaganju da uđu u zemlju. Incident se dogodio usred masovnih protesta izazvanih senatskom istragom koja je otkrila pronevjeru programa Petro Caribe, kojim je Venecuela dala Haitiju ulje za sopstvenu upotrebu i za prodaju, omogućavajući osiromašenoj zemlji da u džepove spremi profit kao vrijedan izvor nacionalnog prihoda.

Zatim su se u martu 2021. ponovo pokrenula pitanja kada je ona misteriozno otkrivena kao vozač kamioneta sa tri taoca koje je oslobodila druga grupa plaćenika. Rekla je za radio-stanicu Port-au-Prince Magik9 da ju je “zabrinuta strana” zamolila da pokupi ljude, rekavši da je to “od najveće važnosti za zemlju”.

Prisustvo plaćenika i naoružanih bandi predstavljalo je glavnu oznaku Moiseovog predsjedavanja, a zapošljavani su i protiv demonstranata i opljačkanih zajednica po sopstvenoj volji, ubijajući, kidnapujući i raseljavajući hiljade stanovnika u borbama oko teritorije sa suparničkim bandama.

KAKO SU STIGLI KOMANDOSI
Na konferenciji za novinare u petak u Bogoti u Kolumbiji, direktor nacionalne policije general Jorge Luis Vargas Valencia otkrio je da su „regrutaciju i okupljanje ovih ljudi“  komandosa sprovele četiri različite kompanije i prebacile na Haiti danima i nedjeljama prije ubistva.

Do sada nije otkriveno nijedno ime Kolumbijaca, ali Vargas je rekao da su dvojica osumnjičenih putovali na Haiti preko Paname i Dominikanske Republike, od kojih posljednja dijeli ostrvo Hispaniola sa Haitijem; druga grupa od 11 muškaraca stigla je na Haiti 4. jula, takođe putem DR.

Dalje, 13 od 15 Kolumbijaca koje je haićanska policija uhvatila ili ubila identifikovani su kao penzionisani pripadnici kolumbijske vojske, u rasponu od čina potpukovnika do vojnika, a vojsku su napustili u posljednje tri godine, prema riječima komandanta Kolumbijskeih oružanih snaga, generala Luisa Fernandoa Navarroa.

Popularno je da se kolumbijski vojnici, često vrhunski obučeni u partnerskim programima sa Sjedinjenim Državama, unajmljuju u privatnim zaštitarskim firmama i plaćeničkim agencijama. Značajno je da video snimci komandosa koji se okupljaju ispred Moiseove kuće neposredno prije njegove smrti pokazuju kako se muškarci identifikuju Moiseovim čuvarima kao agenti američke Agencije za borbu protiv droga (DEA), savezne agencije za sprovođenje zakona koja se udružuje sa kolumbijskom vladom da bi se suprotstavila narko operacijama u zemlji. Izuzetno militarizovana policijska snaga, DEA takođe sarađuje sa američkim specijalnim snagama na obuci militarizovane policije Kolumbije.

Edmond Boccit, ambasador Haitija u SAD, odbacio je mišljenje da bi to mogli biti agenti DEA, rekavši „da su samo željeli da prikriju užasan čin“.

Dvoje Amerikanaca, Solages i Vincent, već su neko vrijeme bili na Haitiju.

Prema Associated Pressu, Solages je prethodno radio kao tjelohranitelj u kanadskoj ambasadi na Haitiju dok je bio zaposlen u privatnoj agenciji, a sebe opisuje kao „ovlaštenog diplomatskog agenta“. Živi u Fort Lauderdale, Florida.

Sudija Clement Noel rekao je za Port-au-Prince novvine La Nouvelliste da je Solages rekao da je posao pronašao kod komandosa „na Internetu“ i da živi na Haitiju mjesec dana. Noel je rekao da je Vincent bio na Haitiju šest mjeseci, ali da je ranije živio na području Majamija.

BORBA SA POSLJEDICAMA
Poslije Moiseove smrti, njegova supruga Martine, koja je teško ranjena u napadu, prevezena je na Floridu na liječenje i posljednji put je prijavljeno da je u stabilnom stanju u bolnici u Majamiju.

U vakuumu vlasti, vršilac dužnosti premijera Claude Joseph proglasio se privremenim vladarom zemlje i podržali su ga SAD, UN i druga međunarodna tijela. Međutim, dan prije ubistva, Moise je imenovao drugog čovjeka, neurohirurga Ariel Henrya, koji će naslijediti Josepha, ali prema Boccitu, Henry do vremena krize nije imao šanse da organizuje vladu. U petak uveče pojavio se i treći kandidat: predsjednik Senata Joseph Lambert, kojeg je imenovao ostatak Senata sastavljen od samo 10 poslanika.

Joseph je proglasio dvonedjeljno vanredno stanje i dao policiji široka ovlaštenja za lov na predsjednikove ubice. U petak popodne, ministar za izbore Mathias Pierre rekao je da je Josephova vlada zatražila od SAD da rasporedi čak 500 vojnika na Haiti kako bi zaštitili osnovnu infrastrukturu zemlje, poput luka i gasnih postrojenja, od „urbanih terorista“ i „potencijalnih plaćenika“. Međutim, u petak uveče, izvještavano je da je visoki američki zvaničnik rekao da je zemlja trenutno odbila da pošalje trupe.

Sjedinjene Države takođe šalju agente FBI i Odjeljenja za nacionalnu bezbjednost u zemlju da pomognu PNH, zajedno sa 5 miliona dolara u budžet PNH, otkrila je Bijela kuća.

Izvor:logicno.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *